almanya'da master rehberi

Almanya’da Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?(Mega Rehber)

Almanya’da yüksek lisans yapmak artan Euro ve Dolar kurlarına rağmen, lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler için son derece önemli bir fırsat. Ya da olaya daha farklı bir açıdan bakacak olursak, ülkemizin içinde bulunduğu katastrofik atmosferden kurtulmak için bir kaçış bileti olarak düşünebiliriz. Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık şirketinin 18-29 yaş grubu gençler arasında yaptığı ankete göre gençlerin %76’sı daha iyi hayat şartları için yurt dışında yaşamak istiyor. 

Tabii ki, gençler arasında yurt dışında yaşamak isteyenlerinin oranın bu kadar yüksek seviyelerde olmasının özellikle son 7-8 senede yaşadığımız kökten değişimlerin büyük etkisi var. Her ne kadar en önemli etken ekonomi olsa da, adalet ve liyakat üzerine kurulu bir sistemin olmaması ve giderek otokratikleşen devlet yönetimi, gençlerin ülkeye olan umutlarını kaybetmelerine sebep oluyor. Kısaca özetleyecek olursak koca bir gençliğin hayatı dolar kuru takip etmekle ve oy pusulası korumakla geçiyor. 

İşte bu noktada, yurt dışında yüksek lisans yapmak ileriye dönük daha iyi hayat şartlarında yaşamak isteyen gençlerin düşünebileceği bir seçeneklerden bir tanesi. Bu mega rehberde Almanya’da yüksek lisans yapmak için yapmanız gereken her şeyi en ince ayrıntısına kadar anlatacağız. Bunu yaparken de ülkenin durumunu göz önüne alarak en ekonomik şekilde nasıl yapılır ve ilk etapta ne kadar bir masraf yapmak gerekir bunlara değineceğiz.

İçindekiler

Almanya yüksek lisans yapmak için neden en iyi tercih?

dalgalanan alman bayrağı

Konu Almanya’da yüksek lisans olunca, doğal olarak insanların aklına neden Almanya? Sorusu geliyor. Aslında yüksek lisans yapılabilecek ülke sayısı oldukça fazlayken Almanya içlerinde en kolay ve en ekonomik olanı. Bunun başlıca sebeplerinden birisi Almanya’da okul ücretlerinin diğer Avrupa ülkelerine nazaran çok daha düşük olması. Diğer bir sebep ise, İngilizce program sayısının fazla olması ve yine bir çok bölümün Almanca gerektirmemesi.

Örneğin, Fransa’da İngilizce bir bölümde yüksek lisans yapmak istediğinizde, Avrupa Birliği vatandaşı değilseniz genel bir gereklilik olarak B2 seviyesinde Fransızca bildiğinizi kanıtlamak zorundasınız. Aynı zamanda Hollanda, Macaristan, Fransa, Avusturya, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde de okul ücretlerinin çok cüzi miktarlarda olduğunu söyleyebiliriz. Fakat, devlet üniversitesinde eğitiminize İngilizce devam etmek istiyorsanız bu konuda en iyi tercih Almanya. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de İngilizce bölüm sayısının fazlalığı.

Almanya’da yüksek lisans (master) yapmanın avantajları nelerdir?

mezun olmuş öğrenciler

Her ne kadar yukarıda neden Almanya’yı seçmeniz gerektiği konusunda genel bilgileri vermiş olsak da, olaya biraz daha derinlemesine bakmasında fayda var. Yarayan kanamız ekonomi olduğu için konuya ekonomiden başlamak en iyisi olacaktır. Avrupa ülkeleri arasında en stabil ekonomiye ve en düşük işsizlik oranlarından birine sahip olan ülke Almanya. Saatlik ve aylık olarak da asgari ücretin en yüksek olduğu Avrupa ülkelerinden birisi yine Almanya. 

Bu yazının temelinde eğitim olduğunu da unutmamak gerekir tabii ki. Almanya yüksek öğretim konusunda genel bir standardı yakalamış durumda. Yani, Almanya’nın herhangi bir yerinde alacağınız eğitim en azından belli standartlara sahip olacaktır. Her köye bir üniversite açmayı tercih etmeyen Almanlar, bu konuda son derece başarılı olmuşlar gibi gözüküyor. Aynı zamanda Almanya’da alacağınız eğitim denklik açısından da sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Benzer bir şekilde, Almanya’da yüksek lisans eğitiminizi tamamladığınız takdirde 2 sene ekstra olarak oturum alma hakkınız vardır. Bu süreyi iş aramak ve Almanya’da temelli kalmak için uğraşarak geçirebilirsiniz.

Almanya’da yüksek lisans yapmanın bir başka avantajı da, halihazırda bulunan Türk toplulukları. Her ne kadar bir çok kişi farklı bir tecrübe için Türk topluluklarından uzakta eğitim almak istese de, Almanya’da okumanın bu açıdan avantajı çok ciddi bir şekilde görebiliyorsunuz. Örneğin, mobil hattınızla ilgili bir sorunla karşılaştınız ve müşteri hizmetlerini aradınız. Almanca bilmiyorsanız ilk olarak deneyeceğiniz dil muhtemelen İngilizce olur. Fakat, Almanya’da durum biraz daha farklı. 3 milyon Türk’ün yaşadığı bir ülkede, Türkçe İngilizce’den çok daha faydalı olabiliyor. Aynı zamanda, her ne kadar ülke değiştirmiş olsanız da marketlerde Türk ürünlerini buldukça, ülkenizde gibi hissedebiliyorsunuz.

Almanya’da yüksek lisans şartları nelerdir?

not tutan öğrenciler

Doğal olarak Almanya’da okumanın da bazı şartları var. Ama Almanya bu konuda sizi en az zorlayacak ülkelerden bir tanesi. Öncelikle bu şartları Almanya devletinin ve başvuracağınız üniversitenin şartları olarak ikiye ayırmak gerekir. Almanya’da bir okuldan kabul almış olsanız bile vize alabilmek için bazı şartları sağlamanız gerekiyor. Bunlardan en önemlisi ve sizi en fazla zorlayabilecek olanı ise Almanya’da yaşam masraflarınızı karşılayabileceğinizi ispatlayabilmek.

Bunun yapabilmenin iki farklı yolu var. Birincisi Almanya’da yaşayan bir tanıdığınızın sizin için garantör olması, ikincisi ise daha çok insana hitap eden 10541 euro değerinde bir bloke hesap açmak. İlk başta kulağa fazla gelse de, bu paranın tamamını her ay parça parça geri alacağınızı bilmek içinizi rahatlatabilir. Bu konuda yapabileceğiniz şeylerden birisi kredi çekmek ve taksit taksit ödemek. Krediyi Türk lirası olarak çekeceğiniz için, Almanya’da Euro kazanacağınızı varsayarsak faizden çok etkilenmeyeceğinizi söylemek yanlış olmaz. Bunun en temel sebebi Türk lirasının her geçen gün değer kaybetmesi.

Tabii ki bu iki yöntem dışında bir şansınız daha var, o da Almanya’ya burslu olarak gelmek. Burs almanın en önemli koşullarından birisi de lisans eğitiminizi iyi bir ortalama ile bitirmiş olmak. Özellikle ortalamanız 3.0’ın altındaysa bu konuda pek şansınız olduğu söylenemez. Lisans ortalamanız burs olanakları dışında okula kabul alma sürecinde de etkili olabilir.

Almanya’da yüksek lisans için ortalama önemli midir?

gpa nedir

En çok merak edilen konulardan bir tanesi de hiç kuşkusuz lisans ortalamasının kabul alma konusunda etkisi. Öncelikle bu durum üniversiteden üniversiteye, hatta bölümden bölüme değişiyor. Almanya’da yüksek lisans programları restricted ve admission free olmak üzere ikiye ayrılır. Admission free programlarda ortalamanızın herhangi bir önemi yoktur. Ortalama dışındaki gerekli şartları sağladığınız takdir otomatik olarak kabul alırsınız. Fakat restricted bölümlerde hem ortalamanıza göre sıralamaya tabi tutulabilirsiniz hem de mülakat tarzı sınavlara alınabilirsiniz.

Yani, ortalamanız 2.2 bile olsa Almanya’da yüksek lisans yapmak için kabul alma şansınız var. Fakat, ortalamanızın düşük olması vize alırken size sorun çıkarabilir. Düşük ortalama yüzünden Almanya’ya gerçekten eğitim için gidip gitmediğinizi ya da ortalamanızın neden düşük olduğunu konsolosluk size sorabilir. Eğer kendinizi bu konuda iyi ifade edemezseniz, vize görüşmenizden redd alabilirsiniz. Bu konudaki genel kanı 2.50 üzeri ortalamanın genelde sorun olmadığıdır. Benzer bir şekilde, eğer Almanya’ya burslu gitmek istiyorsanız ortalamanın önemi büyüktür.

Almanca bilmeden master yapılabilir mi?

almanca öğrenen insanlar

Belki de cevaplaması en basit sorulardan bir tanesi bu. Evet, tek kelime Almanca bilmeden Almanya’da yüksek lisans yapabilirsiniz. Ama tabii ki C1 seviyesinde İngilizce bildiğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Eğer okuyacağınız bölüm Almanca ise aynı şekilde Almanca’yı C1 seviyesinde bildiğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Almanca için büyük şehirlerdeki Goethe enstitüsünün düzenlediği Almanca sınavlarına girebilirsiniz. İngilizce için ise IELTS ve TOEFL olmak üzere iki seçeneğiniz var.

Her ne kadar Almanca bilmek Almanya’da yüksek lisans yapmak için bir kriter olmasa da, Almanca konuşmak günlük hayattaki işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Özellikle küçük bir şehirde okumayı düşünüyorsanız sadece resmi kurumlarda değil aynı zamanda market ve mağazalarda da sorun yaşayabilirsiniz. Fakat büyük şehirlerde hemen hemen herkes İngilizce’yi yeterli düzeyde konuşabiliyor. Eğer siz de Almanya’ya gitmeden önce Almanca öğrenmeye bir yerlerden başlamak istiyorsanız aşağıdaki yazımız aracılığı ile evde Almanca öğrenmeye başlayabilirsiniz.

TOEFL mı IELTS mi? Hangisi daha kolay?

toefl mi ielts mi? hangisi daha kolay?

İki sınav da dünya genelinde geçerliliği olan ve İngilizce seviyenizi ölçmenize yarayan sınavlardır. Fakat, IELTS’in Avrupa’da daha yaygın olduğunu söylemekte fayda var. Bu sınavların zorluk dereceleri göreceli bir kavram olsa da, IELTS sınavından istenilen sonucu almanın daha kolay olduğunu söyleyebiliriz. Fakat unutulmaması gereken nokta eğer IELTS sınavına üniversite başvurusu için giriyorsanız “Akademik” olanı seçmeyi unutmamalısınız çünkü üniversiteler sizden akademik olanını isteyecektir. 

Eğer İngilizce bir bölüm okuyacaksınız sizden istenen skor 6.5 ile 7.5 arasında değişecektir. Tabii ki bu IELTS için geçerli, TOEFL için ise 79-109 arası değişir. Fakat IELTS üzerinden 0.25 aldığınız puanlar bir sonraki puana tamamlanır. Örneğin, konuşma, yazma ve okuma bölümlerinden 7 ve dinlemeden 6.5 aldınız. Bu durumda ortalamanız 6.75 olsa bile sizin skorunuz 7’ye tamamlanır. Bu yüzden IELTS üzerinden istenilen skoru almak bir nebze olsun daha kolaydır.

Her iki sınav da hem bilgisayar ortamında hem de paper based, yani kağıt kalem ile yapılabilmektedir. Sınavı bilgisayar ortamında ya da paper based olarak almak tamamen sizin kişisel tercihinize kalmış. Bu iki sınav türünün arasında zorluk bakımından herhangi bir farkı yoktur. Fakat bilgisayar üzerinden yapılan sınavların sonuçları daha hızlı alınmaktadır. TOEFL sınavı 185 dolar tutarken, IELTS sınavı ise 200 dolar civarındadır. 

Almanya’da İngilizce master programları nasıl bulunur?

Eğer C1 seviyesinde Almancaya sahip değilseniz, İngilizce programlar dışında başka bir şansınız kalmıyor. Almanya’da İngilizce program sayısının diğer Avrupa ülkelerine oranla fazla olduğunu söylemiştik. Yüksek lisansınızı hangi dilde yapmak istediğinize karar verdikten sonra çeşitli web sitelerini kullanarak İngilizce olanlara ulaşabilirsiniz. Fakat, bu sitelere tamamen güvenmek yerine mutlaka bölümün web sitesinden dil gereksinimlerini kontrol etmeyi unutmamalısınız. 

Genel olarak bölüm araştırmak istiyorsanız buradaki siteden Almanya’daki tüm lisans ve yüksek lisans bölümlerini filtreleyerek size en uygun bölümü bulabilirsiniz. Benzer şekilde bu site üzerinden de yüksek lisans programlarını filtreleyebilir ve gösterilen bölümlerin İngilizce olup olmadığını çok kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. 

Almanya’da yüksek lisans okul ücretleri ne kadardır?

eğitim için para biriktirmek

İşte şu an bu yazıyı okumanızı sağlayan şeylerden birisi de bu. Almanya’da devlet okullarının harçları dönemlik 140-380 euro arasında değişmektedir. Tabii ki farklı ücretler de çıkması ihtimal dahilinde fakat genel aralık bu şekilde. Özellikle Amerika ve İngiltere’deki kötü üniversitelerin bile dönemlik ücretinin 7000-8000 dolar arası olduğu düşünülünce aslında Almanya oldukça uygun bir seçenek. Aynı zamanda bu ücreti ödedikten sonra, öğrenci kartınız ile eyaletiniz içindeki bütün toplu taşımaları dönem boyunca ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Almanya yüksek lisans çalışma izni ne kadardır?

bisiklet süren adam

Almanya’da yüksek lisans ya da lisans eğitimi alıyorsanız haftada 20 saat çalışma izniniz vardır. Ortalama saatlik asgari ücretin 9-10 euro civarı olduğunu düşünürsek, 20x10x4 üzerinden aylık 800 euro civarı para kazanabilirsiniz. Fakat okulun olmadığı zamanlarda daha fazla çalışmanız münkün. Unutulmaması gereken bir başka nokta ise, eğer Almanya’ya dil okulu ile geldiyseniz çalışmanız maalesef mümkün değil.

Bu konuda genel olarak merak edilen şey ise 800 euro ile Almanya’da yaşanabilir mi? Bu göreceli bir soru olsa da, öğrenci hayatı yaşamak konusunda bir çekinceniz yoksa gayet yeterli bir miktar. Oda kiraladığınızı varsayarsak genelde 350-500 euro arası ödersiniz. Market alışverişi de her yerde farklı olsa da 300 euroyu geçmesi pek olası değil.Tabii ki, Almanya’da market alışverişini Türkiye’den biraz daha farklı düşünebilirsiniz. Bu 300 Euro’nun içinde bol bol et, şarap ve Türkiye’de her öğrencinin sıklıkla satın almadığı ürünleri de var sayabilirsiniz.

Almanya’nın en iyi 5 öğrenci şehri neresidir?

frankfurt şehri

Almanya’daki şehirleri farklı açılardan değerlendirmek mümkün. Fakat bu yazının da genel hatlarına uygun olması açısından bu şehirleri ucuzluk ve iş bulma imkanları açısından değerlendireceğiz. Öncelikle şehirleri büyük ve küçük şehir olarak ayırabiliriz. Berlin, Frankfurt, Münih gibi şehirler nüfus olarak son derece kalabalık şehirler iken Münster, Darmstadt, Marburg ve Dresden gibi şehirler nüfus açısından ufak şehirler. 

Şehirleri bu şekilde ayırmamızın sebebi, Almanca bilmiyorsanız İngilizce bir iş bulmakta ileride sorun yaşamanızı engellemek. Bu rehberin ana odak noktalarından birisi de ekonomi olduğu için iş bulma imkanlarının önemi de büyük. Büyük şehirlerin daha kozmopolit olması İngilizce’nin daha kullanılabilir bir seçenek olarak karşımıza çıkmasını sağlıyor. Fakat küçük şehirlerde de özellikle kiraların çok daha düşük olduğunu söylemek gerekiyor.

berlin şehri

Şehir seçiminde bir başka etken de okumak istediğiniz bölüm. Bazı üniversiteler ve bazı bölümler belirli alanlarda isim yapmış ya da şehrin karakterine daha uygun olabilir. Örneğin, Avrupa’nın finans başkenti, Frankfurt olduğu için Almanya’da ekonomi ve finans üzerine yüksek lisans yapabileceğiniz en iyi şehirlerden birisi Frankfurt’tur. Mühendislik konusunda ise TUM yani Münih Teknik Üniversitesi, mühendislik alanında en iyi üniversitelerden birisi olduğu için şehir tercihinizi etkileyebilir. 

Frankfurt ve Münih dışında özellikle Berlin ucuzluk açısından ve her türlü bölüme sahip olması açısından en iyi öğrenci şehirlerinden bir tanesidir. Berlin, her ne kadar Almanya’nın en ucuz şehri olmasa da nüfusuna ve büyüklüğüne göre oldukça uygun bir şehirdir. Aynı zamanda İngilizce iş bulma konusunda en rahat olabileceğiniz şehir yine Berlin’dir.

Uni-Assist nedir? Uni-Assist üzerinden başvuru nasıl yapılır?

uni-assist başvurusu

Uni-Assist Almanya’daki birçok üniversite ile lisans ve yüksek lisans düzeyinde anlaşması bulunan online bir başvuru platformudur. Almanya’da yüksek lisansa başvurmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey Uni-Assist üzerinden bir hesap oluşturmak. İngilizce seçeneğine de sahip olduğu için bütün işlemlerinizi rahatlıkla halledebilirsiniz.

Hesabınızı oluşturduktan sonra yapmanız gereken şey başvurmak istediğiniz bölümleri arama kısmından arayarak bulmak olacak. Sol kısımdaki arama bölümünden sonuçları filtreleyebilirsiniz. Başvurmak istediğiniz bölümleri bulduktan sonra seçimlerinize eklemeniz gerekiyor. Daha sonra ise size yöneltilen soruları cevaplayarak kredi kartınız ile ücreti ödeyerek başvurunuzda bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Uni-assist başvuru ücreti ne kadardır?

master ücreti

Uni-assist başvurularınız için ödemeniz gereken ücretler okuldan okula ya da bölümden bölüme değişiklik gösterebiliyor. İlk başvuru yaptığınız okul için 75 Euro ücret ödemeniz gerekiyor. Bundan sonraki her başvurunuz ise 30 Euro tutuyor. Tabii ki bazı bölüm ve okulların başvuru ücretlerinin olmadığını da söylemek gerekir. Başvuru ücretini yatırdıktan sonra artık belki de sizi en çok uğraştıracak evrak göndermek kısmına geçebilirsiniz.

Almanya Yüksek lisans başvuru tarihleri ne zamandır?

Almanya’da her okulun son başvuru tarihi farklıdır. Fakat genel olarak kış dönemi için 31 Mayıs veya 15 Temmuz, yaz dönemi için ise 15 Ocaktır. Yüksek lisans başvurusu yapıyorsanız birçok üniversitenin sadece kış döneminde öğrenci kabul ettiğini bilmekte fayda var. Yaz döneminde ise yatay geçiş için başvurabilirsiniz. Önemli olan son başvuru tarihinden önce tüm belgeleriniz Uni-Asist kurumuna göndermiş olmanızdır.

Uni-Assist üzerinden başvurmak için gerekli olan evraklar nelerdir?

Uni-Assist evraklarını ikiye ayırabiliriz. Birinci kısımda online olarak yükleyebileceğiniz ve herhangi bir doğrulama istemeyen evraklar. İkinci kısımda ise Uni-Assist’e posta ile hard copy yani düz kağıt şeklinde apostilli bir şekilde göndermeniz gereken evraklar. Posta ile göndereceğiniz evraklar İngilizce veya Almanca’ya çevrilmiş, noter onaylı ve apostilli olmak zorundadır. Bu işlemleri nasıl yapabileceğinizi yazının devamında açıklayacağız.  

Başvuru için online olarak gönderilmesi gereken evraklar;

  • Pasaport fotokopisi (en az 1 yıllık olsun)
  • Dil seviyenizi gösteren sınav sonucunuz 
  • CV
  • Eğer okulunuz istediyse motivasyon mektubu

Posta ile gönderilmesi gereken evraklar;

  • Transkript
  • Lise diploması
  • Lisans diploması
  • Üniversite kazandı belgeniz
  • Ve onay gerektiren her türlü belge

Uni-Assist evrakları nasıl hazırlanır?

Belki de öğrencileri en çok uğraştıran bölümlerden bir tanesi de burasıdır. Öncelikle online belgelerinizi sisteme yükleyebilirsiniz. Bu işin en basit kısmı. Asıl masraflı ve uğraştıran kısmı ise posta ile gönderilmesi gereken belgelerin hazırlanması. Öncelikle Türkçe olan bütün belgelerinizi İngilizce ya da Almancaya yeminli tercüman vasıtası ile tercüme ettirmeniz gerekiyor. Eğer diplomalarınız ya da transkriptiniz İngilizce ya da Almanca ise, o belgeleri tercüme ettirmenize gerek yok. Fakat transkriptinizin ıslak imzalı olmasına dikkat edin.

Tercüme işlemini hallettikten sonra, yeminli tercümanınızın bağlı olduğu notere gidip belgelerinizi noter onaylı hale getirmeniz gerekiyor. Bu iki işlem genelde belge başına ortalama 200 tl tutuyor. Evraklarınızı göndermeden önce yapmanız gereken son işlem ise bulunduğunuz bölgedeki kaymakamlığa gidip belgelerinize apostil yaptırmak. Eğer küçük bir şehirde yaşıyorsanız kaymakamlık görevlilerinin bu işleme çok da aşikar olmadığını görebilirsiniz. Sizden tek istenen bilgi hangi ülkeye göndereceğiniz oluyor. Almanya’ya göndereceğiniz söyleyerek ücretsiz bir şekilde apostil yaptırabilirsiniz.

Bu belgeler arasında sizin için engel oluşturabilecek belgelerden birisi Ösym’nin web sitesinden alacağınız üniversite kazandı belgesi olacak. Bu belgeyi çok kolay bir şekilde Ösym’nin sitesinden çıkabilirsiniz. Kazandı belgesinden kastımız aslında yerleştirme sonuç belgesi. Fakat bu da çeviri ve apostil gerektiren belgelerden bir tanesi. 

Devlet kurumlarındaki organizasyon eksikliğinin bir sonucu olarak bu belgeye apostil yaptırmakta sorun yaşayabilirsiniz. Kaymakamlık bu belgede aslı gibidir mührünü görmek istiyor. Bu mühürü de Ösym bürolarında vurdurabiliyorsunuz. Fakat ilginç bir şekilde bazı Ösym büroları bu konuda yardımcı olmak istemiyor ve yapmayacaklarını söylüyor. Siz de başka büroları deneyebilir ya da Ösym genel merkezinden bu belgeyi talep edebilirsiniz.

Uni-Assist’e evraklarımı zaman göndermeliyim? Kontrol süreci ne kadar sürer? 

Evraklarınızı hazırladıktan sonra artık posta ile göndermeniz gerekiyor. Uni-Assist’e göre başvurduğunuz okulun deadline tarihinden en az 8 hafta önce göndermeniz sizin için en iyisi olacaktır. Aslında dosya gönderme süresi 1 gün ile 30 gün arasında değişse de Uni-Assist’in dosyalarınızı tarama ve kontrol süresi 4 hafta ila 8 hafta arasında değişmekte. Yani eğer dosyalarınızdan bir tanesinde eksik ya da hata varsa Uni-Assist bunu size 4-8 hafta arasında bildiriyor. Eğer deadline’ı geçirmiş iseniz başvuru şansınız kalmıyor. Uni-Assist deadline’ı geçtikten sonra maalesef dosya kabul etmiyor.

Hangi posta şirketi ile göndermek daha mantıklı?

Evraklarınızı göndereceğiniz posta şirketini ya da yöntemini seçerken dikkatli olmalısınız. Öncelikle en çok tercih edilen 2 firmadan bahsedelim. Bunlar PTT ve DHL. PTT fiyat açısından avantajlı iken DHL hız açısından daha avantajlı. DHL ile belgeleriniz 1-2 iş günü içinde Berlin’e ulaştırabilirsiniz (tabii ki bu İstanbul için geçerli). Fakat bu size 400-500 tl arasında bir tutara mal olacaktır. 

Ucuz bir seçenek olarak ise PTT kargoyu kullanabilirsiniz. PTT kargoda ise iki seçeneğiniz var. Birincisi 16 tl civarında tutan klasik PTT kargo gönderimi, diğeri ise 100 tl civarındaki Turpex gönderimi. Bu noktada klasik PTT kargosundan kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Özellikle kargo takibinin zor olması ve 15-30 gün arasında değişen teslim süreleri yüzünden sorun yaşayabilirsiniz. Fakat Turpex ile sadece 3-7 iş günü arasında evraklarınızı Berlin’e ulaştırabilirsiniz. Postalarınızı göndermeniz gereken adres;

uni-assist e.V.
11507 Berlin
GERMANY

Yüksek lisans başvuru sonucum ne zaman açıklanır?

Bu konuda tam bir bilgi vermek maalesef mümkün değil çünkü bu bölümden bölüme, üniversiteden üniversiteye değişebilen ve uzayabilen bir süreç. Genel olarak sonuçlar Ağustos ayı içinde açıklanır. Eğer başvurduğunuz bölüm admission restricted değilse üniversitenin size verdiği tarihte sonucunuz kesinleşir. 

Fakat admission restricted yani belli bir sıralamaya tabi tutup belirli sayıda öğrenci alan bölümlerde kabul alamadığınız takdirde süreciniz daha da uzayabilir. Örneğin, bir üniversite 100 öğrenci kabul edecekse ve siz 105. öğrenci iseniz başlangıçta üniversiteden kabul almadığınıza dair bir belge alırsınız. Daha sonra ilk kayıt dönemi gelir ve kabul öğrenciler kayıt yaptırırlar ve eğer kabul alan öğrencilerden kayıt yaptırmayanlar çıkarsa sıra size doğru ilerler. 

Kayıt olayı bu şekilde üniversitenin belirlediği sayıda tekrar eder. Hiçbir şekilde kabul alamadıysanız bile bazı bölümler için Lottery açılır ve kura ile kabul alma şansınız vardır. Kabul şansınız kimi zaman dönemin başlangıcına kadar devam edebilir. İstediğiniz üniversite ve bölümden kabul aldıktan sonra artık vizeye başvurabilirsiniz.

Yüksek lisans için Almanya’ya vize başvurusu nasıl yapılır?

Vize başvurusunu yaşadığınız ilin bağlı olduğu konsolosluk üzerinden yapabilirsiniz. Fakat Almanya’ya vize başvurularını direkt yapmak yerine iData isimli aracı kurumu kullanarak yapmanız gerekiyor. iData web sitesi üzerinden ulusal vize için randevu almalısınız. iData web sitesinde gerekli alanları doldurduktan sonra randevu ücretini ödeyebilir ve randevu tarihinizin atanmasını bekleyebilirsiniz. Yoğunluğa göre farklı aralıklarda randevunuz atanabilir. Randevu tarihinizi ne kadar erken alırsanız sizin için o kadar iyi olur. 

Vize başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?

  • 2 adet başvuru formu: başvuru formuna buradan ulaşabilirsiniz.
  • 2 adet pasaport fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (35 x 45 milimetre)

Tabii ki belgeler bunlarla sınırlı değil, bunlar dışında konsolosluk sizden başka belgeler de talep etmekte. Fakat konsolosluğun sitesinde belgelerin istenme şekli kafanızı karıştırabilir. İlk kısımdaki belgelerin dışında istenen belgeler için “Türkçe olan belgelerin Almanca tercümeleri de gerekmektedir.” ibaresi yer alıyor. Fakat bu noktada açıklanmayan şey istenen belgelerini Almanca’nın yanında İngilizce de gönderebileceğiniz. Özellike okuyacağınız bölüm İngilizce ise hiç tereddüt yaşamadan bu belgeleri İngilizce gönderebilirsiniz. Aynı zamanda belgelerinin orjinallerinin yanında hepsinin iki fotokopisi götürmeniz gerekmekte.

Konsolosluğa İngilizce ya da Almanca, ya da çevirisi ile sunmanız gereken belgeler;

  • Motivasyon yazısı
  • Liste halinde kronolojik özgeçmiş
  • Lisans diplomanız 
  • Varsa okul ve üniversite eğitimiz sonrasındaki çalışma faaliyetlerinizi gösteren belgeler
  • Üniversite eğitiminiz hala devam ediyorsa, öğrenci belgeniz ve güncel transkriptiniz
  • Kabul aldığınız üniversiteden gelen kabul yazısı
  • Üniversitenin sizden istediği dil belgesi
  • A/T 11 ya da Almanya’da sağlık sigortanızın başlayacağı tarihi geçerli bir sağlık sigortası
  • 12 aylık bloke hesap onay belgeniz (ya da sponsor belgeniz)

Maalesef vize süreci için de bir süre belgeler ile boğuşmanız gerekiyor. İngilizce olan belgelerinizin 2 adet fotokopisini çektirmeniz yeterli olacaktır. Fakat, çeviri gereken belgeleri Almanca ya da İngilizce’ye yeminli bir tercüman tarafından çevirttirmeli ve notere onaylatmalısınız. Özgeçmişinizi ise İngilizce yazmanız yeterli olacaktır. Çalışma geçmişiniz var ise Türkçe de sunabilirsiniz. Zaten bu belgeler dışındaki belgeler genel olarak İngilizce oluyor. Fakat bu sefer belgelerinize apostil yaptırmanıza gerek yok.

Motivasyon mektubu yazarken ise bu sefer başvurduğunuz bölümden daha farklı ve daha genel bir mektup yazmanız gerekiyor. Bu mektubunuzda neden Almanya’yı seçtiğinizi, gelecek planlarınızı ve kısaca geçmiş tecrübelerinizi anlatmanız yeterli olacaktır. Eğer motivasyon mektubu yazma konusunda sorun yaşıyorsanız bu adres üzerinden örnek motivasyon mektuplarına göz atabilirsiniz.

Eğer bloke hesabınızı Expatrio üzerinden bundle şeklinde açtıysanız onların size vereceği sağlık sigortasını vize için kullanabilirsiniz. Fakat herhangi bir seyahat sağlık sigortanız yoksa vize için yaptırmak zorundasınız. Bu mail adresine mail atarak en uygun fiyata online olarak seyahat sağlık sigortanızı yaptırabilirsiniz. Mail atarken konu bölümüne NEVENASIL yazarak %5 indirimli olarak yurt dışı sağlık sigortanızı yaptırabilirsiniz.

Bloke hesap nedir? Hangi bloke hesap firması daha iyidir?

Bloke hesap Almanya’da 12 ay boyunca asgari olarak masraflarınızı karşılayabileceğinizin garantisini veren bir dökümandır. Vizeye başvurabilmeniz için aracı şirketlerin bir tanesinde 12×861 üzerinden 10541 Euro paraya sahip olmanız gerekiyor. Bu parayı aracı şirkete gönderdikten sonra size verilen doğrulama belgesi ile vizeye başvurabilirsiniz. 

Vizenizi aldıktan ve Almanya’ya gittikten sonra bloke hesabınızı aktifleştirerek her ay paranızı 861 Euro olarak Almanya’da açtığınız bir banka hesabına yatırılmasını sağlayabilirsiniz. Bloke hesap için kullanabileceğiniz en popüler firmalar Expatrio, Coracle ve Fintiba’dır. Her firmanın kendi açısından avantajları olsa da, müşteri hizmetleri ve hız konusunda yarı yolda bırakmayan Expatrio’yu kullanabilirsiniz.

Expatrio bloke hesap nasıl açılır?

Epatrio web sitesi üzerinden yönergeleri izleyerek bloke hesabınızı açabilirsiniz. Fakat bu noktada asıl zorlayan şey Türkiye’den paranızı bu bloke hesaba yollamak olacaktır. Expatrio üzerinden hesap açarken ibrahims3 kodunu kullanarak 10 euro değerinde indirim kazanabilirsiniz. 10541 Euro gibi yüksek bir mevlayı yollayacağınız için dikkatli olmalısınız. Aynı zamanda her bloke hesap firması gibi Expatrio’nun da hesap açım ücreti ve cüzi miktardaki aylık ücretini bu paraya dahil etmeyi unutmayın.

Expatrio hesabına para nasıl yollanır?

Para yollamak için en uygun yöntem cep bankacılığı ya da Transferwise sitesidir. Transferwise son derece basit, ucuz ve kullanışlı bir para transfer uygulamasıdır. 10541 Euro’yu sadece 0.41 Euro gibi paraya gönderebilirsiniz. Bu linki kullanarak kayıt olursanız 4250 Türk lirasına kadar da ücretsiz gönderim yapabilirsiniz. Fakat paranız Türk Lirası olarak duruyorsa Transferwise’ı kullanmanız önerilmez. Geçmişte yaşanan olaylara istinaden bazı durumlarda TL- Euro gönderimi uzun zaman alabilmekte. 

Transferwise’dan daha garanti bir yönetemi arıyorsanız o da swift yapmak, yani euro hesabınızdan yurt dışına para göndermek. Bu işlemi yapmadan önce bir Euro hesabı açmanız gerekiyor. Bunu cep bankacılığı yani bankanızın mobil uygulaması ile çok kısa bir sürede açabilirsiniz. Fakat bloke hesaba göndereceğiniz paranın sizin adınıza açılmış bir hesaptan gitmesi gerekiyor. Bu yüzden kendi adınıza bir hesap açmayı unutmayın. Banka ile göndermek istediğinizde önünüzde iki seçenek var. Ya bankanıza gidip swift işlemeni yaptırabilirsiniz ya da cep bankacılığı ile daha kolay ve ucuz bir şekilde bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. 

Bloke hesap yerine sponsor ile nasıl vize alınır?

Eğer bloke hesap açmak için yeterli birikiminiz yoksa, ya da farklı bir yol arıyorsanız sponsor (garantör) ile de vize alabilirsiniz. Öncelikle olarak bu kişinin Almanya’da ikamet ediyor olması gerekiyor. Onun dışında ise sizin bir aylık ihtiyacınız olan 865 euro civarı bir parayı size gönderebilecek durumda olması lazım. Eğer tanıdığınız kişi bu özellikleri karşılıyorsa sizin için yabancılar şubesine mail atması yeterli. Daha sonra ise size bir belge gönderiyor ve bu belge ile vize alabiliyorsunuz.

Ulusal vize başvuru formu nasıl doldurulur?

Öncelikle bu konuda işinizi çok kolaylaştıracak bir bilgi ile işe başlayalım. Eskiden vize başvuru formu Almanca iken artık İngilizce olarak da doldurabiliyorsunuz. Bu adresten İngilizce forma direkt olarak ulaşabilirsiniz. Formu doldurduktan sonra yapmanız gereken çıktısını alıp imzalamak. 

Bu bölümde yaşanan sorun genelde öğrencilerin kalacak yerlerini henüz ayarlamadıkları için adres olarak ne yazacaklarını bilmemelerinden kaynaklanıyor. Adresinize okul adresinizi yazıp kalmak istediğiniz konaklama çeşitlerini işaretleyebilirsiniz. Zaten iData görevlileri bir hata yaparsanız sizin için başvuru sırasında düzeltmelerde bulunuyorlar. 

Almanya öğrenci vizesi ne kadar sürede çıkar?

Bu konuda da kesin bir bilgi olmasa da genel olarak yüksek lisans öğrencilerinin vizesi 4 ila 5 hafta içerisinde çıkar. İlk 3 hafta içerisinde herhangi bir redd mektubu almamışsanız vizenizin çıkmış olma ihtimali yüksektir. 6 aylık D tipi vizeniz elinize ulaştıktan sonra Almanya’ya girişte kullanabilirsiniz. Daha sonra öğrenim süresini kapsayacak şekilde oturum izni için başvurmanız gerekecek. 

Okul kaydı için gerekli olan sağlık sigortası nasıl yaptırılır?

Üniversitenizden kabul aldıktan sonra bir yandan vize işlemleri için belge toplarken öteki yandan okul kaydını halletmeniz gerekecek. Okul kaydı için zorunlu olan belgelerden birisi ise Almanya’da geçerli olan sağlık sigortası. Bu konuda iki seçeneğiniz var. Ya Almanya’daki sigorta şirketlerinden birisinden almak ya da SGK üzerinden A-T/11 belgesi almak.

Öncelikle Almanya’daki sigorta şirketlerine açıklık getirelim. İngilizce destek veren başlıca sigorta şirketleri TK, AOK ve GEK. Bu şirketler public olarak geçiyor ve öğrenci olarak ödemeniz gereken miktar aylık 100-110 euro arası. Bunun dışında private olarak bu hizmeti sağlayan şirketler de var. Bu şirketlerin fiyatları uygun olsa da, private sigorta ile 450 euro üstü kazanmanız mümkün değil. Bu yüzden en iyi seçim public insurance olacaktır.

Eğer 25 yaşının altında bir erkekseniz (kadınlarda yaş sınırı yoktur) veya Türkiye’de SGK sigortanız aileniz üzerinden sizin için de devam ediyorsa A-T/11 belgesi alabilir ve sigorta parası vermeden Türkiye’deki sigortanızı Almanya’da da kullanmaya devam edebilirsiniz. Almanca öğrenci belgenizi bulunduğunuz yerdeki SGK yurt dışı bölümüne götürerek gerekli olan A-T/11 belgesini alabilirsiniz. Bu belgeyi genelde 6 aylık alabiliyorsunuz. 6 ay dolduğu zaman ailenizden birisinin sizin için bu belgeden tekrar çıkartarak size göndermesi gerekir. 

Almanya’ya gitmeden TransferWise ile okul harcı nasıl ödenir?

transferwise ile para gönderme

Kabul aldığınız üniversiteye kaydınızı Almanya’ya gitmeden yaptırmanız gerekebilir. Sağlık sigortasının yanında bir de gerekli olan semester fee yani okul harcını size verilen banka hesabınıza eksiksiz olarak yatırmanız gerekir. Genellikle bu ücreti 15 Eylül’den önce yatırmanız ve okula sağlık sigortanız ile birlikte göndermeniz gerekiyor. Eğer hala Almanya’ya gitmediyseniz bu işlemi Türkiye’den halletmelisiniz. Bu durumda yine iki seçeneğiniz var. Bunlardan birisi swift diğeri ise TransferWise. Bu linki kullanarak yine TransferWise üzerinden 4250 Türk Lirasına kadar ücretsiz gönderim yapabilirsiniz. Göndereceğiniz ücret 350 euro civarı olacağı için bu sefer TransferWise, swift işlemi yapmaktan daha karlı olacaktır.

Askerlik tecili nasıl yapılır?

Askerlik tecili Türkiye’de yapabileceğiniz bir şey değildir. Bu işlemleri yaşadığınız yere en yakın eğitim ataşeliğine giderek yüz yüze yaptırmanız gerekmektedir. Tecil işlemini yaptırmak için telefon ya da mail ile randevu alarak eğitim ataşeliğine görüşmeye gelebilirsiniz. Askerlik tecil için gerekli belgeler;

  • Öğrenci belgesi
  • Lisans diplomasının orjinali
  • Doldurulmuş başvuru formu
  • Askerlik durum belgesi
  • Pasaport ve kimlik fotokopisi ve asılları
  • 2 adet vesikalık fotoğraf 

Bakaya kalma durumunda askerlik tecili nasıl yapılır?

Eğer vizeniz geç çıktıysa ya da herhangi bir sebepten Almanya’ya gidiş tarihiniz bakaya kaldıktan sonra ise Türkiye’de iken bakanızı temizlemek zorundasınız. Bunu yapmak için de herhangi bir askerlik şubesine gidip öğrenci belgenizin yeminli tercümesini ve kabul belgenizi vererek baka tarihinizin uzatılmasını isteyebilirsiniz. Gerekli işlemleri yaptırdığınız takdirde baka tarihiniz, kabul dönem başlangıcından itibaren 6 ay daha uzatılır ve siz de Almanya’ya gittiğinizde tecil işleminizi sorunsuzca tamamlayabilirsiniz. 

Almanya’da yüksek lisans yapan bir öğrencinin aylık gideri ortalama ne kadardır?

Almanya federal devletinin bu konudaki tavsiyesi aylık 800 euro civarındadır. Özellikle hangi şehirde yaşadığınıza bağlı olan bu miktar nasıl bir yaşam sürdüğünüze göre de değişebilmektedir. Eğer evde yemek yaparak beslenmeyi ve oda kiralamayı düşünüyorsanız masraflarınız 350-800 euro arasında olacaktır. Özellikle Aldi, Lidl ve Penny’s gibi marketlerin öğrenci dostu son derece uygun fiyatlara sahip olduğunu unutmamak gerekir. Market alışverişiniz aylık 200 euro ile 400 euro arasında değişebilir. Benzer bir şekilde aynı ücreti oda kirası için de ödeyebilirsiniz.

Almanya’da yüksek lisans yaparken nerede konaklanır?

Konaklama yüksek lisans öğrencilerinin en fazla sorun yaşadığın konulardan birisi. Bunun başlıca sebebi uygun konaklama bulmanın zor olması. En uygun konaklama şekli Almanya’daki devlet yurtlarıdır. Üniversitenizin web sitesi üzerinden başvuru linklerine ulaşabilirsiniz. Devlet yurtları 250-450 euro arasında değişen fiyatlara sahiptir. 

Bir başka seçenek ise WG (Wohngemeinschaft), yani oda kiralamak ve ortak bir dairede yaşamak. Bunun için kullanabileceğiniz en iyi web sitesi WG-Gesucht’dur. WG fiyatları şehirden şehire, bölgeden bölgeye değişebilir. Kimi odalar eşyalı kimisi ise eşyasız olarak kiralanmakta. Büyük şehirlerde 300-750 euro arası fiyatlara oda kiralamanız mümkün. Küçük şehirlerde ise 150-450 euro arasında bir çok oda bulunmakta.

WG’lerin çoğu kadın ve erkeklerin karışık bir şekilde yaşadıkları dairelerdir. Aradığınız dairelerde bu durum için bazen farklı kurallar olabilir. Örneğin, sadece kadın, sadece erkek ya da her iki cinsiyet. Bu yüzden mesaj atmadan önce belli bir cinsiyet arayıp aramadıklarına ve istenilen yaş aralığına bakmanızda fayda var.

WG arayışında olan bir çok insanın en çok yakındığı şey geri dönüş alamamaktır. Daha fazla geri dönüş almak istiyorsanız kendinizi anlatan tanıtıcı bir yazı hazırlayın ve bu yazıyı herkese tek tek gönderin. Yazınızda Almanya’ya ne için geldiğiniz, sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeyler ve genel olarak nasıl bir insan olduğunuzu mutlaka belirtin.

Türkiye-Almanya ucuz uçak bileti nasıl alınır?

Günümüzde ucuz uçak bileti bulmak için birçok uygulama mevcut. Bunlardan en popüleri ise şüphesiz Skyscanner. Skyscanner’ı kullanarak en ucuz uçak biletini bulabilirsiniz. Fakat, Almanya’ya ilk defa gidiyorsanız bulduğunuz en ucuz uçak biletinin bagaj kısıtlamasına dikkat edin. Eğer bir kısıtlama varsa ya da bagaj seçeneği yeterli değilse hava yolunun web sitesinden aynı bileti bagaj hakkını yükselterek satın alın.

Almanya’ya vardığınızda ilk yapılması gerekenler nelerdir?

Almanya’ya vardığınızda halletmeniz gereken bazı resmi işlemler vardır. Bu işlemler içinde en önemlisi ve öğrencilerin en fazla sorunla karşılaştığı şeylerden birisi oturum iznine başvurmaktır. Fakat oturum iznine başvurmak için de öncelikle Anmeldung yaptırmanız gerekmektedir. Almanya’ya bloke hesap ile geldiyseniz bir banka hesabı açıp bloke hesabınızı aktileştirmeniz günlük yaşantınızı kolaylaştıracaktır.

1- Anmeldung yani şehire kayıt yaptırmak

Almanya’ya vardığınızda iki hafta içinde bürgerbüro denilen vatandaş ofislerine giderek kayıt yaptırmanız gerekiyor. Kayıt için kira sözleşmesini ve pasaportunuzu yanınızda götürmelisiniz. Kayıt için randevu almanız lazım. Randevu sistemi şehirden şehire değişmekle birlikte kimi zaman ertesi güne kimi zaman ise bir sonraki haftaya yer bulabilirsiniz.

2-Banka hesabı açmak ve bloke hesabınızı aktifleştirmek 

Banka hesabı açmanın en önemli getirisi bloke hesap açarak Almanya’ya geldiyseniz, bloke hesabınızdaki parayı aylık olarak çekmeye ve harcamaya başlayabilirsiniz. Genelde banka hesabı açabilmek için şehire Anmeldung yaptırmanız gerekiyor. Fakat N26 gibi online bankacılık sistemleri sayesinde Almanya’da olmadan sadece adres yazarak bir banka hesabı açabilirsiniz. Daha sonra ise tek yapmanız gereken banka hesap bilgilerinizi bloke hesap sağlayıcınıza girmek ve hesabınızın 1-2 gün içinde aktif olmasını beklemek.

N26 nedir? Almanya’da bir banka hesabı en kolay nasıl açılır?

N26 dünya genelinde kullanılan bir online bankadır. Diğer bankalardan farklı olarak herhangi fiziksel bir şubesi bulunmamaktadır. İngilizce müşteri desteğinin yanında diğer bankalardan hemen hemen bir eksiği yoktur. N26’ın en büyük avantajı ise aylık herhangi bir ücret alınmaması ve hesap açmak için Almanya vizenizin çıkmış olmasının yeterli olması. 

N26 ile hesap açmak ise son derece kolay. Bunun için N26 Almanya adresinden ya da uygulama üzerinden kayıt olmanız gerekiyor. Daha sonra ise görüntülü arama ile kimlik doğrulamanız yapılıyor. Bu aşamada vizeniz çıkmış olmalı ve pasaportunuz yanınızda olmalı. Doğrulama işlemi bittikten sonra N26 hesabınıza minimum 10 Euro yüklediğiniz takdirde kartınız size gönderiliyor. N26 kartınız gelene kadar Apple Pay ya da diğer sanal ödeme yöntemleri ile alışveriş yapabiliyorsunuz. N26 hesabınızı açmak için bu linki kullanarak ilk alışverişinizde 15 euro hediye kazanabilirsiniz.

4-Oturum iznine başvurmak

Anmeldung işleminizi tamamladıktan sonra halletmeniz gereken bir başka işlem de oturum iznine başvurmak. Oturum izni diğer işlemlere göre randevu alması ve tamamlanması daha uzun süren bir işlem. Bu yüzden ne kadar kısa sürede başvurursanız sizin için o kadar iyi olur.

Almanya’da öğrenci oturum iznine nasıl başvurulur?

Yüksek lisans için Almanya’ya gelmişseniz vizeniz büyük ihtimalle 6 ay geçerlidir. Bu süre zarfında en azından şehirinizde bulunan yabancılar ofisinden randevu almanız gerekir. Öncelikle yaşadığınız şehrin hangi yabancılar dairesine bağlı olduğunu öğrenmelisiniz. Daha sonra ise iletişim numaralarından gerekli yerleri arayarak ya da mail atarak randevu alabilirsiniz. Kimi şehirlerde online olarak randevu almak da mümkün olabiliyor. Yaşadığınız yerin yabancılar dairesinin isteğine göre belgelerinizi dijital olarak da gönderebilirsiniz.

Oturum iznine başvurmak için gerekli belgeler;

  • Sağlık sigortası
  • Pasaport ve Vize fotokopisi
  • Öğrenci belgesi
  • Sponsor ya da bloke hesap belgeniz, banka dökümü
  • Doldurulmuş oturum izni başvuru formu
  • Anmeldung belgeniz
  • Kira sözleşmeniz 

Yazının başında bahsettiğimiz üzere, Almanya’da master yapmak, bozulan ekonominin ve ülkedeki genel kötü gidişatın etkisi ile artık öğrenciler için eskisinden çok daha arzulanan bir şey. Almanya’da yüksek lisans başvuru süreci neredeyse 5-6 ayınızı alacak çilelerle dolu olan ama sonunda iyi ki yapmışım diyebileceğiniz bir süreç.

Bu konudaki en büyük engel olan 10541 euroluk bloke hesap engelini aşabilirseniz, geri kalan her şeyin bir çözümü mevcut. Almanya’ya geldikten sonra ise burada part time çalışarak ya da mezun olduktan sonra bir işe girerek harcadığınız paranın büyük bir kısmını, tamamını ya da daha fazlasını kazanabilirsiniz. Eğer Almanya’da yüksek lisans yapmak konusunda ya da süreç hakkında herhangi bir sorunuz varsa yorum olarak sorabilirsiniz.