Sağlıklı ve Doğa Dostu Vegan Protein Tozu Nasıl Yapılır?

Vegan protein tozu nedir? Demeden hemen önce vegan beslenemenin hızlı artışından bahsedelim. Bitki odaklı beslenme yakın zamanda yükselme trendini neredeyse ikiye katladı. Bu beslenme biçimi ile bedenin ihtiyaçlarını karşılayabilmek bazen maliyet olarak bazen de ürün bulabilme açısından insanları zorlayabiliyor. Fakat, hem vücut geliştirme hem de dengeli beslenme için en çok kullanılan ürünlerden olan vegan protein tozunu siz de evde kendi imkanlarınız ile doğal ve pratik bir şekilde yapabilirsiniz.

Bitki odaklı beslenme gerek etik-vicdani gerekse sağlık temelli farklı motivasyon faktörlerine dayanıyor. Temellendiği nokta her ne olursa olsun sağlıklı bir yaşam sürme, doğayı koruma, karbon ayak izini azaltma ve sürdürülebilir bir yaşam için birçok farklı konudaki sorunlarımıza aslında başlı başına bir çözüm sunuyor. Peki nedir bu veganlık?

Veganlık, yani vegan beslenme nedir?

lezzetli sebzeli vegan salatası

Veganlık ilk başlarda hayvansal gıdaları içermeyen bir beslenme biçimi olarak ortaya çıkmış olsa da günümüzde kozmetik, kıyafet, mobilya gibi gıda dışı ürünlerin de üretim süreçlerinde hayvanların kullanılmaması ve sömürülmemesi anlayışına dayanır. Bu beslenme biçiminde hayvansal ürünlerin tüketilmemesi sebebiyle vücudun ihtiyacı olan günlük proteini vegan / bitki bazlı şekilde takviye olarak almak mümkün.

Tabii ki Türkiye pazarındaki vegan ürünlerin Avrupa pazarındaki çeşitliliğe kıyasla çok az olması ve fiyat açısından da daha pahalı olması kimileri için bir çekinceye sebep olabiliyor. Fakat tabii ki protein tozunu tamamen organik bir şekilde evinizde kendiniz yapabilirsiniz.

Vegan protein tozu nasıl yapılır?

vegan protein tozu

İlk olarak yapmanız gereken şey kullanacağınız tohum ve çekirdekleri toz haline gelene kadar öğütmek. Bu işlem için kahve ya da baharat öğütme araçlarını kullanmanız daha iyi sonuç almanızı sağlayabilir. Daha sonra, elde ettiğiniz tozları karıştırın ve kuru bir yerde muhafaza edin. 

Bitkisel protein tozunuzu kurabiye gibi fırında pişireceğiniz tariflerinizde deneyebilirsiniz, smoothie olarak kullanabilirsiniz. Yalnız chia tohumunu kullanırken dikkat etmeniz gereken bir nokta var, chia’yı smoothie tariflerinize eklerken son malzeme olarak eklemelisiniz. Eğer erken eklerseniz smoothie’nizin kıvamını çok yoğun olabilir. 

Vegan protein tozu yapmak için kullanabileceğiniz malzemeler:

kalp şeklinde vegan protein tozu

Öncelikle protein temelimizi sağlayacak zengin bir malzeme kullanmalısınız. Bir öğün için almanız gereken miktarda proteini sağlayan besinlerden oluşacak bir toz hazırlamak için kullanabileceğiniz malzemeler, bulmakta çok da zorlanmayacağınız seçenekler olmalı.

Keten tohumu 

vegan keten tohumu

Örneğin keten tohumu tedariği pek de zor olan bir ürün değil. Aktar ve bazı süpermarketlerde kolayca bulabileceğiniz gibi internetten de sipariş verebilirsiniz. Keten tohumu, fiyatı en uygun malzemelerimizden birisidir ve aynı zamanda güçlü bir bitki bazlı protein kaynağıdır.

Chai tohumu

vegan chai tohumu

Vegan olsun olmasın protein açısından zengin beslenmek isteyen birçok kişi chai tohumunu öğünlerine eklemekte. Chai tohumu, sadece protein değil aynı zamanda demir, kalsiyum, magnezyum, omega-3 ve antioksidanlar açısından da zengindir. Özellikle smoothilerde yoğunluğu artırıcı etkisinden ötürü chai tohumu tercih edebilirsiniz.

Kabak çekirdeği

vegan kabak çekirdeği tohumu

Kabak çekirdeği sadece protein açısından tüketmek isteyeceğiniz zengin bir protein kaynağı değil aynı zamanda kalp sağlığınızı da koruyan bir antioksidan. Sağlığınızı korumaya yardımcı bu besini rahatlıkla malzemelerininizin arasına ekleyebilirsiniz.

Kakao tozu

vegan beslenme için kakao tohumu

Mineraller açısından da zengin olan kakao tozu  yüksek oranda magnezyum da içerir. İçeriğindeki triptofan sayesinde eksikliğinde depresyona zemin hazırlayan serotonin salgılanmasını da sağlar ve vücuttaki miktarını artırır.

Yulaf

sağlıklı beslenme için vegan yulaf

Hem lif bakımından hem de içeriğindeki protein bakımından protein tozunuzu hazırlarken kullanabileceğiniz bir diğer madde de yulaftır. Yulaf kolesterolünü düşüren kalbinize dost bir besin olduğundan bunu da tozunuza ekleyebilirsiniz.

Yukarıda bulunan malzemeler dışında eklemek isterseniz protein açısından zengin olan kenevir tohumu, spirulina, soya proteini ya da badem gibi besinleri de kullanabilirsiniz. Malzemeleri deneyerek, damak tadınıza göre değiştirerek, aroma katmak için tarçın, zencefil, kakao ve vanilya çekirdeği ekleyerek kendi protein tozunuzu hazırlayabilirsiniz. En iyi vegan protein tozu kendi damak zevkimize göre tatlandırarak hazırladığınız olacaktır.  İsterseniz aşağıdaki son derce popüler tarifi deneyerek işe başlayabilirsiniz.

Bitkisel protein tozu için gerekli malzemeler:

  • 1 bardak yulaf  
  • 1 bardak chai tohumu  
  • 1 bardak kinoa 
  • Yukarıda saydıklarımıza ek olarak  1 bardak bezelye proteini  (internetten sipariş vererek alabilirsiniz)  Özellikle bezelye proteinini Vegan Bakkal’da bulabilirsiniz. 

Yazılı malzemelerin hepsini robottan geçirerek toz haline getirmeniz yeterli olacaktır. Aroma katması için protein tozunuza tarçın, zencefil zerdeçal gibi tozlar da ekleyebilirsiniz. Mutlaka kuru bir ortamda muhafaza etmeniz gerekmektedir. İsterseniz protein tozunuzu kavanozda saklayabilirsiniz.

Vegan protein tozu nasıl kullanılır?

sağlıklı içecek

Protein tozlarının kullanımı sürecinde danıştığınız bir diyetisyeniniz ya da beslenme uzmanınız varsa mutlaka kendisini bilgilendirerek kullanmaya başlayın ve tavsiyelerine uyun. Spor yapmadan yarım saat ya da bir saat kadar önceden tüketebilirsiniz. İsterseniz sabah ilk kalktığınızda da kullanabilirsiniz.

Gün içerisinde donmuş çilek ya da yaban mersini ekleyerek smoothie olarak tüketmek de size kalmış. Özellikle pandemi sürecinde evde kitap okurken tüketebileceğiniz muhteşem bir içecek. Tabii servis ederken eğer evde yetiştiriyorsanız üzerine mikro yeşillerden de ekleyebilirsiniz.

Vegan protein tozunun faydaları nelerdir?

bitkisel protein besinleri

Eğer egzersiz, spor ya da vücut geliştirme yapıyorsanız çalışmanızdan sonra yıpratmış olduğunuz kas dokusunun onarılması için proteine ihtiyaç duyarsınız. Bu sebeple protein tozu kullanmanız faydanıza olacaktır. Tabii spordan önce ve sonra kullanabileceğiniz protein tozunuzu spor öncesi alacaksanız, spordan hemen önce değil de yarım saat ya da bir saat kadar öncesinde almanız daha iyi olur. Bu aynı zamanda kaslarınızı korumanıza da yardımcı olur.

Protein tozu kullanmanın sindirim sisteminize etkileri:

veganlık ve sağlık

Vegan bir diyet uyguluyorsanız günlük protein ihtiyacınızı bakliyat, kuruyemiş ve sebzelerden alacağınız bitkisel bazlı proteinlerle karşılayamayabilirsiniz. Bu noktada vegan protein tozları sizin için ideal bir çözüm.

Peynir altı suyundan elde edilen protein tozlarını takviye olarak kullanırken şişkinlik, kramp, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler görülebilir. Bunun sebebi laktoz intoleransınız olmasa bile laktoz duyarlılığınızın olabilme ihtimalidir. Protein tozu kullanırken bir takım yukarıda saydığımız yan etkileri kendinizde gözlemliyorsanız bitki bazlı protein tozu kullanmanızı öneririz. 

Bitki Bazlı Proteinin İştahınıza ve Sağlığınıza Etkileri:

sağlıklı beslenme

Ayrıca bitkisel ve organik protein tozu, iştahınızı azaltarak kilonuzu dengelemenize de yardımcı olabilir.  Kilo verme sürecinde sizi destekleyerek daha iyi sonuç almanıza yardımcı olur. Protein alımını artırarak besin dengenizi optimize etmek tabii ki harika bir yol çünkü proteinler karbonhidratlara ve yağlara oranla kalori başına daha fazla tatmin sağlıyor. Ve alacağınız protein, bitki bazlı olduğunda ise hem GDO’suz, laktoz içermeyen ve glütensiz bir takviye gıda tüketebilirsiniz hem de ağrı ve iltihaplanmada size yardımcı olacak bir beslenme biçimi seçmiş olursunuz. 

Vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme ve ph  

yeşillikler

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlama açısından bitki bazlı besinler daha zengindir. Ve bitki bazlı protein tozu ile vücudunuzun PH dengesini düzenleyebilirsiniz. Et ve karbonhidratlar doğaları gereği daha asidiktir ve PH dengenizi bozabilir. Klorofil açısından zengin olan besinler (ne kadar yeşilde o kadar iyi) alkali düzeyinizi dengeler.

Vegan protein tozunun çevreye olumlu etkileri

doğa ve şehir

Bitkisel protein tozu tüketmenin tahmin edemeyeceğiniz başka faydaları da var. Örneğin, kullandığınız protein tozu bitkiselse, hayvanların yemlerine eklenen kimyasalların, antibiyotiklerin ve peynir altı suyundan elde edilen proteinlerin üretimine engel olmuş olacaksınız. Ve tabii herhangi bir protein takviyesi üretilirken yakıta, suya, tarım için kullanılabilir araziye ihtiyaç duyulduğundan ve daha azı bitki bazlı protein de yeterli olduğundan daha sürdürülebilir bir takviye besin çeşidi kullanmış olacaksınız. 

Tümüyle vegan beslenme ya da bitki bazlı protein tozu kullanma, sebebiniz hangisi olursa olsun hem kendi sağlığınız açısından faydalı hem de çevreyi korumaya ve sürdürülebilir kılmaya yönelik bir adım atmış olmak açısından son derece önemlidir.